NIEUW TIJDSCHRIFT BIJ HEEMKRING CNOCKE IS HIER
Na de succesvolle fototentoonstelling “Venster op het Verleden” die plaatsvond met de jaarwisseling zaten ze niet stil in de heemkundige kring Cnocke is hier. Het redactieteam heeft in het najaarsnummer andermaal gezorgd voor gevarieerde artikels.
Uiteraard komt in deze editie de 50ste Canadese Bevrijdingsmars aan bod. Danny Lannoy geeft een korte toelichting over het ontstaan van deze memorabele herdenkingstocht van Hoofdplaat naar Knokke. Onder de noemer 80/50 is het dit jaar de 80ste herdenking van de bevrijding en de 50ste organisatie van de mars.
William Maertens schreef het verhaal van zijn Vader Willy die in 1940 gevangengenomen werd met zijn regiment bij de Slag van de Leie. Hij belandde in een krijgsgevangenenkamp in Oostenrijk na een lange vreselijke tocht te voet, per boot en trein.
Rita Peckelbeen schreef een Knokse getuigenis over Jacques Van den Seylberg, een kunstenaar die in de jaren ’60 in Knokke woonde. Hij was een gekend pastellist met het Zwin als inspiratiebron.
Danny Lannoy zocht alle bouwprojecten op van de Nederlandse architect Jean de Wit van der Hoop die in zijn eigen stijl heel wat villa’s ontwierp in het Zoute. De meeste van zijn projecten zijn nu nog steeds te bewonderen in het residentiële Knokke. De titel van dit artikel luidt: Een meester van moderne landelijke architectuur.
Frie Devinck laat haar inspiratie vrij in de rubriek: Eens scout…altijd scout, over de werking van de Girl Guides in het Knokke van de jaren ’60. Ze kreeg heel wat fotomateriaal over onder meer de ‘Frankjesdag’ op de Zeedijk met Suzanne Lippens als steunende kracht en de scoutskampen.
Danny Lannoy en Samuel Hinoul hebben het ten slotte over “Van Semafoor tot elektrische telegraaf, ook te Knocke…!” Deze toestellen werden ingevoerd onder Napoleon, maar werden niet lang in gebruik genomen. Dit is ook de reden waarom er niet veel is over geweten.
Lid worden van Cnocke is hier kan door storting van € 18 op de rekening:
IBAN BE26 7380 3197 1929 met vermelding ‘nieuw lid’ (ereleden betalen min. € 40)
De leden krijgen twee tijdschriften per jaar, goed voor 100 blz. lectuur over het geschiedkundig verleden, architectuur, kunst, ongekende maar waargebeurde verhalen en volksgebeurtenissen.